Γιατί ο Θεός τής Παλαιάς Διαθήκης έδειχνε να ευνοεί περισσότερο τους άντρες εις βάρος των γυναικών;

Είναι γεγονός ότι στα χρόνια τής Παλαιάς Διαθήκης, η γυναίκα δεν ήταν ισότιμη κοινωνικά με τον άντρα. Ο άντρας μπορούσε να δώσει διαζύγιο στη γυναίκα του, η γυναίκα, όμως, όχι. Κατά τη διάρκεια τής λατρείας, οι γυναίκες έπρεπε να βρίσκονται σε ξεχωριστή θέση από τους άντρες. Ακόμα και στα πλαίσια τού τελετουργικού νόμου, οι γυναίκες έπρεπε να περάσουν από ειδικές τελετές καθαρισμού κάθε μήνα ή ύστερα από τη γέννηση κάποιου παιδιού. Εκτός απ’ αυτά, η γυναίκα ήταν, τελετουργικά, δύο φορές ακάθαρτη, όταν γεννούσε κορίτσι, παρά όταν γεννούσε αγόρι.

`Ολα αυτά είναι αληθινά, παρόλο που στο βιβλίο τής Γένεσης περιγράφεται με τρυφερότητα η δημιουργία τής γυναίκας από την πλευρά τού Αδάμ, για να είναι βοηθός του, λέξη τιμημένη, που χρησιμοποιείται ορισμένες φορές και για τον ίδιο τον Θεό. Στην Ιουδαϊκή κοινωνία, οι γυναίκες δεν κατείχαν ίση θέση με τους άντρες, παρόλο που υπήρξαν αξιοσημείωτες εξαιρέσεις ηρωίδων γυναικών, όπως η Δεβόρρα, η Εσθήρ, και η ενάρετη γυναίκα που περιγράφεται στο 31ο κεφ. των Παροιμιών.

Πράγματα αρνητικά εις βάρος των γυναικών, όπως ήταν η πολυγαμία, για παράδειγμα, θα πρέπει να θεωρούνται κοινωνικές παραχωρήσεις, που τις ανεχόταν ο Θεός υπό το φως τής εποχής εκείνης. Παρ’ όλα αυτά, η γυναίκα στο Ισραήλ, ήταν σε πλεονεκτικότερη θέση από τις γυναίκες άλλων κοινωνιών. `Ενας μελετητής, σημειώνει: «Στο Εβραϊκό σύστημα, η θέση τής γυναίκας ήταν κατά πολύ ανώτερη σε σχέση με εκείνη των γυναικών στα διάφορα ειδωλολατρικά έθνη. Οι ελευθερίες που είχε ήσαν μεγαλύτερες, οι ασχολίες της ποικιλότερες και σημαντικότερες και η κοινωνική της υπόσταση πιο αξιοσέβαστη και πιο απαιτητική» (International Standard Bible Encyclopedia, τόμ. 5, σ. 3100).

Πρέπει ακόμη να έχουμε υπόψη μας ότι βλέπουμε το θέμα αυτό με τα μάτια τής δικής μας εποχής, κατά την οποία – ζητήματα που σχετίζονται με τη σωματική δύναμη – συχνά ισοσταθμίζονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Οι γυναίκες, όμως, που ζούσαν στα χρόνια τής Παλαιάς Διαθήκης, δεν είχαν τέτοιες διευκολύνσεις ή πλεονεκτήματα. Ζούσαν, ως επί το πλείστον, σε νομαδικές ή αγροτικές κοινωνίες, όπου η φυσική δύναμη του άντρα τού έδινε, εκ των πραγμάτων, ηγετική θέση.

Παράλληλα, όμως, με τη διαφορά στη σωματική δύναμη, υπήρχαν και πνευματικοί παράγοντες, που καθόριζαν τη θέση τής Ιουδαίας γυναίκας. Ακόμη και η Καινή Διαθήκη, μας υπενθυμίζει το γεγονός ότι η γυναίκα έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο μαζί με τον Αδάμ στην είσοδο τής αμαρτίας στο ανθρώπινο γένος. Ο απόστολος Παύλος είπε ότι υπάρχει αμοιβαία εξάρτηση ανάμεσα στον άντρα και στην γυναίκα (Α’ Κορ. 11:11-12) και ότι οι σύζυγοι οφείλουν να σέβονται και να υπηρετούν ο ένας τον άλλον (Εφ. 5:21:25). Ο ίδιος, όμως, απόστολος, πραγματεύεται και ένα θέμα πνευματικής εξουσίας και τάξης, το οποίο και συσχετίζει με τη δημιουργία, την πτώση (Α’ Τιμ. 2:12-15), και με τη σχέση, ακόμη, που υπάρχει ανάμεσα στα Πρόσωπα της Θεότητας (Α’ Κορ. 11:3).

Το θέμα, επομένως, τής θέσης τής γυναίκας, δεν μπορεί να εξετάζεται σαν θέμα τής Παλαιάς Διαθήκης, το οποίο δεν έχει καμιά σχέση με την Καινή Διαθήκη.

Εκείνο που πρέπει να έχουμε κατά νουν, είναι ότι η θεία αποκάλυψη άρχισε από την Παλαιά Διαθήκη και συμπληρώθηκε στην Καινή, με το παράδειγμα και την πνευματικότητα του Χριστού, ο οποίος βλέπει τη γυναίκα να είναι διαφορετική στα μάτια τού Θεού, ανεξάρτητα από την εκάστοτε προσωρινή κοινωνική τάξη και κουλτούρα. Και όσον αφορά τα πραγματικά ζητήματα της αιώνιας αποδοχής τής γυναίκας από μέρους τού Θεού, ο απόστολος Παύλος έγραψε προς εκείνους που είχαν δεχτεί τον Ιησού ως Μεσσία:

«Δεν υπάρχει πλέον Ιουδαίος ούτε `Ελληνας× δεν υπάρχει δούλος ούτε ελεύθερος, δεν υπάρχει αρσενικό και θηλυκό× επειδή, όλοι εσείς είστε ένας στον Ιησού Χριστό» (Γαλ. 3:28).

ΑΠΟ:http://www.diakrisis.gr/articles.php?lng=gr&pg=312#9

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: